Hvordan og hvorfor

Her får du chancen for at læse om og måske prøve nogle små forsøg, som forklarer, hvorfor tingene virker, som vi oplever dem i naturen.

Du kan læse, se billeder og bygge mindre modeller.


Fra vand til strøm

Store dæmninger opsamler vandet i bassiner for at give den nødvendige højde til vandets fald. Vandet falder, og idet det passerer gennem en turbine drejes turbineakslen rundt og forsyner generatoren med strøm. Generatoren omdanner turbinens roterende bevægelse til elektrisk energi. Transformatoren regulerer spændingen, så den passer til elnettet.

Vandkraftværk


Byg din egen minivandmølle PDF-fil


Vandet former landskabet

Skabt af istiden – et undervisningsmateriale til naturteknologi mellemtrin

Vi skal tilbage til Istiden. På skrånende terræn har regnskyl og smeltevand fra sne gravet kløfter og ført ler og sand ned i lavninger. Vandløb har eroderet sig dybt ned i istidens kilometerbrede floddale, hvor resterne af afsmeltningstidens dalbunde ses som brede terrasser langs dalsiderne. Men disse landskabsformende kræfter har ikke virket længe nok til, at de har udslettet de oprindelige istidstræk i det danske landskab, som altså er et resultat af voldsomme kræfter.

http://denstoredanske.dk/Naturen_i_Danmark/Geologien/Danmarks_geologi/Nutidens_landskab/Landskabsdannelse_efter_istiden


Fra blomst til honning

Pollenbi

Hvordan laver bierne honning?
Den nektar, som bierne suger op af blomsterne, er en flydende sukkersød saft. Den er sød, men det er ikke honning – endnu. For at blive honning, skal nektaren først en tur ned i biens honningmave. Her bliver der tilsat nogle stoffer, som man kalder enzymer. Når bien kommer hjem til boet, lægger den sin nektar-enzym blanding ind i en celle. Her fordamper en del af vandet fra. Samtidig spaltes det sukker der er i nektaren til druesukker og frugtsukker. Og så er det blevet til honning.

Druernes saft gærer til vin

Per definition er vin gæret frugtsaft og kan således fremstilles af en mængde frugter.  Vinproduktion er i høj grad et naturfænomen. Hvis man bare lader druerne være, vil de automatisk selv lave vin. Saften i druerne er fuld af sukker og når skallen sprækker, så går gærcellerne, der sidder på skallen, i gang med gæringsprocessen.
Gæringsprocessen omdanner sukkeret til alkohol og danner på den måde vinen.


Frost ødelagde vinstokkens knopper

Der er tale om en ganske let frost (1-2 minusgrader), der desværre kom på det værst tænkelige tidspunkt, hvor de primære knopper netop var 10-20 mm. Endnu har vi ikke overblik over omfanget af skaderne, heldigvis kommer de sekundære knopper flot og de udsatte planter vil overleve, og der vil også komme et vist, men dog reduceret udbytte på de udsatte vinstokke. Desværre betyder frosten også at vinstokkene bliver sat 8-14 dage tilbage.


Du kan også få svar på hurtige spørgsmål

Hvordan fotograferer man bedst vand ?
Man bruger en lukkertid på længere end 1/30 sek, hvis vandet skal se ‘brusende’ ud.
Lang tid giver skummende stråle.
Hvis man bruger hurtig (kort) lukkertid f.eks. 1/250 sek eller kortere, kan man få dråberne til at ‘svæve’ i luften.

Her kommer snart en længere forklaring …


Hvorfor er solen rød, når den går ned ?

Det er også en længere forklaring. Se her !
Og læs mere på Internettet.


Hvorfor er vandet fuld af kalk ?

På vej gennem jordlagene optager regnvandet kalk, som forbliver opløst til det afsættes i min kaffemaskineOK, du må hellere læse lidt mere – se bilaget !


Er møllens kildevand blødere end vandet i vandhanen ?

Vands indhold af opløst calcium og magnesium betegnes som hårdheden.
Hårdheden måles i Danmark i tyske hårdhedsgrader, hvor 1 hårdhedsgrad svarer til 10 mg opløst calciumoxid pr. liter eller 7,19 mg opløst magnesiumoxid pr. liter. Det er altså målesystemet, så mangler vi bare at beregne hårdheden.

 Vejle og Skibet har middelhårdt vand.

Billede der viser mÃ¥lerstrips til mÃ¥ling af vandets hÃ¥rdhed    Her er udstyr til det.

Kildevandet i skråningerne omkring Stenager Mølle er blødt vand, med hårdheder på omkring 4.


Hvordan dannes tåge ?

Tåge er ‘en sky der ligger på jorden’; bittesmå dråber af vand, der er lette nok til at svæve omkring i luften uden at falde ned som nedbør. I meteorologien skelner man mellem tåge, når sigtbarheden er mindre end en kilometer, og dis hvis sigtbarheden er bedre.

Ligesom med nedbør skabes dråberne ved, at vanddamp i atmosfæren tvinges til at blive fortættet til flydende vand, når luften er mættet med damp. Denne mætning kan opstå, hvis luften tilføres mere vanddamp end den kan “rumme”.

Hvis man køler en næsten mættet luftmængde ned, ender luften også med at indeholde “for meget” vanddamp i forhold til temperaturen, og vandet tvinges til at fortætte sig.


Vi  vil gerne ha’ dig med i vores arbejde.

Måske er du go’ til at tage billeder af årets gang, måske skriver du lidt om møllerne, måske tegner du et par tegninger til os og måske vil du være postmester på ‘Skriv og få svar’ – fat musen og send en e-mail, kom og besøg os  eller send os en hilsen med brevdue.


Her er en åben runde …

Ole Jørgensen er musiker
Jeg arbejder med lyde og musik. Her er en mulighed for at optage både mennesker og natur … og især rislende vand og jeres dejlige møllehjul. Jeg kigger forbi med en båndoptager. Måske kan I få en vandjingle til hjemmesiden. 

Sten Ager
Tak Ole, det vil vi meget gerne have ! Du er meget velkommen ! Vi glæder os til at høre din vandmusik.


Ib Skjærlundskjaerlund@fjordgaard.dk – skriver

Kære Mølleejere og Vinavlere
Jeg har af min svoger Peder Fjordgård fået overladt en rødvin fra Stenager Mølle til bedømmelse. Vi har smagt og drukket den med fornøjelse. Det er en kraftig rødvin, som er i balance og har en god frugtsmag.
Den er også ung og dermed barsk som mange danske vine er. Men potentialet er der efter
min mening, og et par år eller 3 på lager, vil runde den i en grad, som man ikke forestiller sig på forhånd.
Modningstiden afhænger af den mængde fri svovl, der er i vinen – jo mere, jo længere tid.
Hvis der er flasker til at have et lille lager og smage på det en gang om året, vil man mærke forskellen – og kan være opmærksom på, om vinen ikke længere udvikler sig positivt.
Vi lavede vores første rødvin i 2007 og havde en flaske tilbage, som vi drak juleaften 2016.
Jeg blev virkelig glædelig overrasket.
Det er et stort arbejde at dyrke og fremstille vin, og på trods af lejlighedsvise skuffelser, er det meget givende – og hvor får man ellers 10-15% af sin investering :o) ?
Venlig hilsen
Ib Skjærlund


Knud Midtgaard, Jelling skrev

Sådan gjorde vi dengang:
Vi havde på vort lille landsted nogle meget gamle og derfor meget tykke elmetræer stående tæt op ad husene. Hvis de faldt i en storm ville de være til fare. Jeg så i dem planker til et sæt solide havemøbler, men hvem kunne hjælpe os med at få savet plankerne ?

Du skal gå ned til Johan Svarrer, lød det råd jeg fik. Efter en længere men behagelig samtale om mål, pris og tid slutter Johan samtalen med at sige nogenlunde sådan: “Når træerne har stået, som du fortæller, skal du nok regne med, at der ER søm i dem. Børn elsker at slå søm i træer. Jeg tager 50 kr. ekstra pr. søm, jeg saver i”.

Der VAR søm … jeg husker ikke hvor mange, men møblerne eksisterer endnu !
Knud

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *